Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

Hoe het zo gekomen is…

Over Atelier De Ganzenweide (Rob Koch) en Uitgeverij Boekblok (Jannie de Groot) of Hoe het zo gekomen is…

Een jaar of zes geleden maakte ik kennis met Rob Koch en zijn Atelier De Ganzenweide. Tijdens de lessen van Vakopleiding Handboekbinden kwam ik in aanraking met zijn unieke uitgeverij. Onze examenboeken waren losse katernen uit zijn fonds.

Drie jaar later vroeg Rob of ik hem wil helpen met het ontwerpen en produceren van nieuwe binnenwerken: ‘Zwammen smullen’ en ’Neeltje’s Verzamelde recepten’. Het was het begin van een aangename samenwerking!

Weer drie jaar later, we zijn inmiddels in het najaar van 2019, benaderde Rob mij met de vraag of ik interesse had zijn ‘bedrijvigheid’, zoals hij het noemt, over te nemen.

Handboekbinden verschaft mij een prachtige extra dimensie aan mijn beroep als grafisch vormgever. Ik ben opgegroeid met een grote liefde voor boeken èn voor ambachtelijkheid. Mijn vader was uitgever bij Wolters-Noordhoff en bij ons thuis stonden de boeken in dubbele rijen in de kast. Als lezer heb ik een voorliefde voor biografieën en romans rond historische thema’s.

Bijna dertig jaar werk ik nu als  zelfstandig grafisch vormgever. Ik ontwerp boeken, tijdschriften, logo’s en huisstijlen, en sinds een aantal jaren ook websites.

Ik hou ervan om in mijn werk te spelen met woorden en beelden. Altijd in dienst van de opdrachtgever. Mijn motto: ‘Het verhaal van de ander is het begin van mijn vormgevingsproces’ – met een  knipoog naar Wim Crouwel.

Sinds 2015 ben ik ook gediplomeerd handboekbinder. Met het combineren van (oude) bindtechnieken en eigentijdse vormgeving maak ik boeken op maat. 

Ik vind het een eer dat Rob mij gevraagd heeft het uitgeefstokje van hem over te nemen en de activiteiten van Atelier De Ganzenweide voort te zetten.

Een groot aantal uitgaven blijven beschikbaar in de nieuwe Uitgeverij Boekblok. Ik hoop dat Rob nog lang aan de zijlijn betrokken blijft. Aan goede ideeën heeft hij geen gebrek!

Verder broed ik op een plan om over drie jaar mijn lievelingsboek, een pareltje uit de Nederlandse literatuur uit 1923, opnieuw uit te geven. 

Ook wil ik  contact zoeken met de verschillende boekbindinstituten in België en Nederland, om te kijken of ik maatwerk kan leveren in de vorm van goed vormgegeven, interessante katernen voor opleidingen en workshops. Nog vaak worden er boekmodellen gemaakt met onbedrukte binnenwerken. Het is toch veel leuker om in het leerproces te werken met échte uitgaven, met boeken die mooie verhalen vertellen?

Jannie de Groot

Abonnement Nieuwbrief

Geef deze pagina door