Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

De Bradelbinding

Auteur Johann C. Denninger
Titel
De Bradelbinding
Uitgave
2023
Formaat bruto 188 x 250 mm
Formaat afgewerkt 105 x 148,5 mm
Pagina’s totaal 64
Katernen
4
Pagina’s per katern
16
Papiersoort Biotop 120 grams
Bijzonderheden ongevouwen

Pdf van het omslag op A4 kun je hier downloaden: Bradel boekband A4-2022

 15,00 incl. btw

De uit Duitsland afkomstige boekbinder Alexis Pierre Bradel (spreek uit Bradèl) maakte aan het eind van de 18e eeuw in Frankrijk furore met een vereenvoudigde Duitse bindwijze, hier in België en in Nederland genoemd de Bradelbinding.
Johann Denninger (1916-1996), roepnaam Han, was een bekwaam en enthousiast handboekbinder, die zeer geïnteresseerd was in de verschillende technieken van het boekenbinden. Samen met zijn eega Jeanneke Denninger trok hij door Europa langs bibliotheken, ateliers en antiquaren, op zoek naar boekbanden, van door en volgens Bradel gebonden boeken.

Han Denninger stond als mede-oprichter aan de wieg van de Nederlandse Handboekbindersliga en de Stichting Boekbehoud, welke twee organisaties samen gingen tot de Stichting Handboekbinden.
In 1990 produceerde Han Denninger een interessant boekwerkje waarin hij verslag deed van zijn zoektochten naar de Bradelbanden en waarin hij een beschrijving gaf van hoe te binden volgens Bradel. De zoon van Han en Jeanneke, Charleshan, was ook betrokken bij de productie, hij tekende alle verhelderende illustraties in het boekje.

Rob Koch heeft in 2018 een heruitgave gerealiseerd. Natuurlijk eerst op zoek naar de eigenaar van het auteursrecht; na wat speurwerk kon hij in contact komen met Jeanneke Denninger, zij gaat daarover, en zij gaf graag haar toestemming voor deze heruitgave. De eerste uitgave is destijds gedrukt door Cobie van der Hoeven, die als De Brandweervrouw haar drukkerij en boekbinderij bestierde in Amsterdam. Die eerste uitgave heeft Rob gescand en middels OCR de tekst omgezet in bewerkbaar tekstbestand. Vervolgens opnieuw gezet, zoveel als mogelijk in overeenstemming met die eerste druk. De tekeningen van Charleshan Denninger heeft Rob ook gescand, toen gevectoriseerd en opgenomen in het boekje zoals destijds in 1990. Het boekje is sinds 2023 verkrijgbaar bij Uitgeverij Boekblok.

Om het omslag te printen op een zelf gekozen bandmateriaal, kun je hier de pdf downloaden: Bradel boekband A4-2022