Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

Gebroerders Grimm, Sprokies

Auteur Gebroeders Grimm
Titel
Sprokies
Uitgave
2015
Formaat bruto 162 x 200 mm
Formaat afgewerkt 150 x 180 mm
Pagina’s totaal 144
Katernen
9
Pagina’s per katern
16
Papiersoort Munken Premium Cream, 90 grams houtvrij romandrukpapier, opdikking van 1,95
Bijzonderheden Gevouwen, met 2 extra blanco katernen
Full-color gedrukte afbeelding voor op pagina 4 en voor op het voorplat (band)
De katernen zijn gedrukt bij Wilco in Amersfoort

 19,00 incl. btw

Sprokies van Gebroeders Grimm is een sprookjesboek in het Zuid-Afrikaans. Het verscheen in 1929 in derde herziene druk in Kaapstad/Pretoria.
In april 2015, verscheen dit boekje opnieuw als facsimile van de derde druk.
Het is een lief boekje, maar ook heel interessant omdat je hieraan kunt zien hoe onze Nederlandse taal zich sinds midden 17e eeuw heeft ontwikkeld in Afrika. Maar leuk is vooral dat je de sprookjes echt goed kunt lezen, ook al om dat iedereen de verhaaltjes wel kent.

Rob Koch heeft de uitgave uit 1929 uitgave gescand in hoge resolutie (600 dpi) en de vlekken verwijderd. Het boekblok van de uitgave uit 1929 meet 138 x 168 mm, met wat schaars kop- en staartwit. Deze facsimile heeft iets meer wit rondom, maar dat geeft geen belemmering voor wie toch de oude maten wil aanhouden.

Het boekje telt 80 illustraties waarvan één in kleur; deze is, evenals die in 1929, op een apart vel gedrukt en kan op bladzijde 4 worden ingeplakt. We adviseren sterk om de illustratie alleen aan de kopkant met een klein lijntje lijm te plakken om kromtrekken van de pagina te vermijden. De andere 79 illustraties zijn deels in silhouet, maar er zijn ook veel plaatjes die zich heel goed lenen om zelf in te kleuren (midden 17e eeuw heette dat nog ‘afsetten’).
Bijgeleverd worden de kleurenillustratie voor pagina 4 en ook het plaatje dat in 1929 op het voorplat is gelijmd; we geven deze plaatjes in duplo, wie weet wil je het ook gebruiken voor bijvoorbeeld een omslagdoos.

’t Ambachthuys te Den Haag heeft dit boekje geselecteerd voor Koppermaandag 2016.
Dank aan de bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam, die het boekje ter beschikking stelde.