Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

Villa des Roses

Auteur Willem Elsschot
Titel
Villa des Roses
Uitgave
2013
Formaat bruto 170 x 225 mm
Formaat afgewerkt 158 x 212 mm
Pagina’s totaal 256
Katernen
16
Pagina’s per katern
16
Papiersoort Munken Premium, 90 grams houtvrij romandrukpapier, opdikking van 1,95
Bijzonderheden Gevouwen, met 2 extra blanco katernen

De katernen zijn gedrukt bij Wilco in Amersfoort

 26,00 incl. btw

In november 1913 verscheen Villa des Roses bij Uitgeverij C.A.J. van Dishoeck te Bussum. Het is de debuutroman van Willem Elsschot, geschreven in 1910, maar eerst in 1913 in boekvorm uitgegeven.

Precies 100 jaar later, in november 2013, werd dit boek opnieuw uitgegeven door Atelier De Ganzenweide te Uithoorn. 
De opmaak en de typografie in deze uitgave zijn als die van de eerste druk in 1913; denk hierbij aan de letter (Hollandse Mediaeval, in 1912 ontworpen door S.H. de Roos), het formaat, de interpunctie, de regel- en woordafbrekingen, de witmarges. Maar let ook op details als de haarfijne spatie welke de puntkomma, de dubbelepunt, het uitroepteken en het vraagteken voorafgaat. Kortom, als je deze uitgave leest, dan waan je je even in het Parijs van 1913!

Twee aanpassingen:

1. De tekst in deze uitgave is bezorgd door dr. Peter de Bruijn, onder auspiciën van het Huygens Instituut der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hierbij zijn geautoriseerde correcties aangebracht terzake taal-, schrijf- en zetfouten. Alle correcties worden opgesomd in de colofon.

2. In 1944 verscheen een druk met op het voorplat een linosnede van de Belgische kunstenaar Henri van Straten; we hebben een afdruk van deze lino in het boek opgenomen als frontispice, dus tegenover de titelpagina.

Interessant!
De Amsterdamse antiquaar Wilma Schuhmacher heeft vanuit boekhistorische invalshoek alle drukken die tijdens het leven van de auteur het licht zagen (tot en met de eerste druk van het Verzameld Werk uit 1957) technisch in kaart gebracht. Het resultaat van dit werk is in 2010 gepubliceerd in ‘Willem Elsschot in boek en band’, een eerste inventarisatie van bandvarianten. In deze publicatie zijn ook foto’s opgenomen van alle banden uit de genoemde periode 1913-1957. Deze volledige publicatie is alleen nog tweede hands te koop.

De indeling van de katernen van het boek zelf is overeenkomstig die van de eerste druk, elk katern draagt een volgnummer als signatuur.
 De colofonpagina is separaat toegevoegd. Er kan een inlegvel worden meegenaaid door de deelnemers aan het Koppermaandagproject.
Voor de binder hebben we ‘Aanwijzingen’ opgesteld, deze vind je bovenaan deze pagina bij het foto-overzicht, naast de productomschrijving.