Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

In Atelier Boekblok verzorgen Jannie de Groot en Martijn van der Blom cursussen en workshops over de grafische aspecten van het boekontwerp. Aandacht voor vormgeving en typografie voegt aan het handgebonden boek een extra kwaliteit toe.

Martijn portret

Martijn van der Blom

Na de docentenopleiding in Zwolle, gaat hij naar de kunstacademie HKA in Arnhem. Hij woont en werkt in Hilversum sinds 2002.

Zijn grafiek was o.a. te zien in Galerie de Paraplu met de tentoonstelling Caelum Ex Arte in Deventer en hij liet grote verleidelijke schilderijen zien in Sidac Studio in Leiden. Tijdens zijn meest recente expositie in het wevershuis in Zaandijk (juni 2017) lag de nadruk op grote werken waarin digitale middelen en de techniek van het ‘letterpressen’ werden gecombineerd.

Momenteel ligt zijn focus met name op het drukken met lego. Zo is er inmiddels een lettertype van zijn hand; de ‘Qunz’. Een decoratieve letter gemaakt om mee te spelen.

Naast beeldend kunstenaar is hij verbonden aan het Grafisch Atelier als kunsteducator en is hij Cultuurcoach van de Gemeente Hilversum.

Hij geeft les in verschillende grafische technieken en met zijn bedrijf Tacit.studio begeleidt hij professionals in het creatieve proces.

www.martijnvanderblom.com

Jannie les zwart-wit-1

Jannie de Groot

Na twee jaar School voor Fotografie en een jaar Vrije Academie vond zij in 1984 haar plek op de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten, afdeling Grafisch- en typografische vormgeving, alle drie in Den Haag.

Na een aantal jaren gewerkt te hebben bij Studio Tint, begon zij in 1992 als zelfstandig ontwerper. Zij is gespecialiseerd in het vormgeven van tijdschriften, boeken en websites.

Met een grote liefde voor typografie en het geschreven woord, past ze tekst en beeld naadloos op elkaar aan, zodat de inhoud optimaal tot z’n recht komt. Ook ontwikkelt ze logo’s, huisstijlen en websites, en werkt dan regelmatig samen met fotografen, illustratoren, tekstschijvers en webbouwers.

Het beeldend vertalen van de inhoudelijke boodschap van haar opdrachtgever is haar uitgangspunt. Haar motto: ‘Het begin van een vormgevingsproces is het verhaal van een ander’.

Sinds 2015 is zij tevens werkzaam als gediplomeerd handboekbinder. Binnen de combinatie van eigentijdse vormgeving en oude bindtechnieken maakt ze boeken in kleine oplage, op maat.

Kijk voor al haar grafisch werk op: www.janniedegroot.nl

Foto: Hapé Smeele