Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

Het geïllustreerde boekbindersboek

Auteur L. Brade & Dr. E. Winkler
Titel
Het geïllustreerde boekbindersboek uit 1861
Uitgave
Mei 2021
Formaat bruto 230 x 320 mm
Formaat afgewerkt 170 x 235 mm
Pagina’s totaal 376
Katernen
1 + 22 + 1 blanco katern
Pagina’s per katern
8/16
Papiersoort Munken Pure Rough 100 grams van Arctic Paper
Bijzonderheden Download hier afbeeldingen van machines, op hoge resolutie om zelf te printen

 49,50 incl. btw

Uitverkocht

Rob Koch blijft speuren naar interessante katernen voor handboekbinders, en heeft een nieuwe parel ontdekt! Het betreft een oorspronkelijk Duitse uitgave die in 1861 is uitgegeven door Sythoff te Leiden in het Nederlands. We zijn verheugd dat we het weer beschikbaar kunnen maken voor handboekbinders.

Het boek is zeer zeldzaam en antiquarisch niet te vinden. Mocht je het origineel willen bekijken: de KB in Den Haag bezit een exemplaar. De foto’s hiervan zijn afkomstig uit haar collectie. Ook de Bijzondere Collecties van de UvA aan de Oude Turfmarkt, Geert van Daal en Gijs Wortel bezitten een originele versie.

Speciaal voor deze vernieuwde uitgave heeft Gijs Wortel een Nawoord geschreven: een persoonlijk beschouwing over het boekbindersvak eind 19e eeuw.

Over de uitgave

Het boek geeft een mooi beeld van de praktijk van 160 jaar geleden. We maken kennis met een boeiende fase in de geschiedenis van het boekbinden, een fase waarin de mechanisatie in de boekbinderij op gang kwam. Er staan prachtige platen in van de machines die in die tijd werden ontwikkeld. Uit de ‘Geschiedkundige inleiding’: Onze eeuw van vooruitgang, de eeuw van het werktuig en den stoom, heeft ook bij het boekbinden vele verbeteringen ingevoerd en ieder jaar verandert dit handwerk meer en meer in eene kunst, gelijk de prachtbanden op de verschillende tentoonstellingen van nijverheid bewijzen.

Ook interessant om kennis van te nemen zijn de vele bijzondere recepten voor allerlei. Een opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de boekbinder de gedrukte vellen moest ‘kloppen’ om de moet eruit te slaan. Door die moet werden de pagina’s wat dikker in het tekstblok. De margedrukkers van nu ontlenen hun meerwaarde juist aan de mooie moet! Het kan verkeren. Het boekbindvak was heel gevarieerd, wat dacht je bijvoorbeeld van het ontwerpen van een Balboekje! In een Balboekje schreef een dame aan welke heer zij een dans had toegezegd. In hogere kringen was het elkaar ten dans vragen tot in de 19e eeuw aan strenge regels gebonden. Zomaar op een meisje aflopen en haar ten dans vragen, was uit den boze. Dat was zeer ongemanierd.

Over de vormgeving

Rob heeft gezorgd voor een drukbaar versie van het binnenwerk. Hij heeft op zijn 27 inch-beeldscherm screenshots gemaakt van scans van het boek uit de bibliotheek van Bernard Middleton. Vervolgens heeft hij deze in Photoshop bewerkt en netjes schoongemaakt.

De oorspronkelijke bladspiegel is erg krap, zeker bij het kleine boekformaat van circa 130 x 180 mm. In overleg met Rob heb ik het mij gepermitteerd deze enigszins aan te passen. De blad- en zetspiegel heb ik iets vergroot en voorzien van ruimere marges waar door het boekblok het formaat heeft gekregen van 170 x 235 mm. Het boek is een prachtig object voor een touwen/ribbenband, zoals de Engelse/Gotische band. De papiersoort 115 grams Munken Premium doet recht aan de uitgave van 1861 en zorgt ervoor dat het een stevige, robuuste uitstraling krijgt die het naar mijn mening verdient.

Als extra’tje zijn er afbeeldingen uit het boek digitaal beschikbaar en gratis te downloaden. Zo kan iedereen zijn/haar eigen invulling geven aan de vormgeving van het omslag.

N.b. de katernen zijn d.d. 2 december 2022 uitverkocht. Mail mij als je had willen bestellen, bij voldoende interesse komt er een herdruk.