Voor handboekbinders en boekenliefhebbers

Sint Veit

 

Auteur Aart van der Leeuw
Titel
Sint Veit
Uitgave
2020
Formaat bruto 140 x 184 mm
Formaat afgewerkt 120 x 164 mm
Pagina’s totaal 60
Katernen
5
Pagina’s per katern
12
Papiersoort Biotop 120 grams
Bijzonderheden 1e katern is full-color gedrukt

 10,00 incl. btw

Hoe komt Rob Koch erbij om Sint Veit opnieuw uit te geven…

Rob: ‘Basis is mijn bewondering voor het werk van Henri van Straten, in België rekent men deze kunstenaar tot de bekende vijf, (naast Frans Masereel, Jan-Frans Cantré, Jozef Cantré en Joris Minne).
Mijn bewondering begon bij de heruitgave van Lijmen/Het Been door Willem Elsschot; in deze uitgave zijn de illustraties opgenomen welke Henri van Straten voor deze twee boeken maakte. Het betrof linosnedes (bijna altijd noemt men deze onterecht houtsnedes).
In mijn speurtocht naar originele afdrukken kwam ik op voorspraak van het Willem Elsschot Genootschap terecht bij Jan Baes te Kalmthout, de beheerder van het grafisch erfgoed van Van Straten.
Samen met Jan Baes toog ik naar Brussel alwaar een Van Straten-verzamelaar woont, ik mocht met mijn mobiele apparatuur zijn afdrukken scannen, heel zorgvuldig natuurlijk.
Na Lijmen/Het Been kwamen ook nog heruitgaven Villa des Roses en Kaas ‘in het licht’, voor de boekbanden hiervan had Van Straten ook linosnedes ontworpen.
Inmiddels beschik ik over aardig wat scans van het werk van Van Straten.
Op basis van nader onderzoek ontdekte ik dat Henri van Straten nogal wat boeken heeft geïllustreerd, ik noem hier enkele: Reinaart de Vos, Het Lied van de Krijgsbende van Igorj en Sint Veit. Van deze boeken heb ik de originele exemplaren in mijn collectie.
Reinaart de Vos, door Hubert Melis, is in twee uitvoeringen verschenen, één met de zwart-wit afdrukken en één waarin de afdrukken zijn ingekleurd; we treffen nu voorbereding tot een heruitgave van de ingekleurde versie.
Het Lied van de Krijgsbende van Igorj (auteur onbekend, geschreven eind twaalfde eeuw) bevat ook ingekleurde lino’s, prachtig, wie weet gaan we hiermee nog eens verder.

Sint Veit door Aart van der Leeuw is een bijzonder boekje met een bizar verhaal, wie weet ontleende Van der Leeuw wel inspiratie uit het werk van Edgar Allen Poe. En wie weet heeft Roald Dahl weer inspiratie gehaald van Sint Veit…

Het boekje verscheen in 1931 en leek een tikje erotisch naar de maatstaven van toentertijd. Eén van de illustraties is daarom ietwat gecensureerd, in onze heruitgave is die censuur weer ongedaan gemaakt.
De tekst staat op DBNL, dus die kon ik zonder moeite omzetten in deze heruitgave, deze is bovendien vrij van rechten.De linoscans zijn nooit helemaal exact zwart-wit: de inkt pakt niet overal en de scans zijn niet altijd goed scherp door het wat wollige papier waarop is afgedrukt.
Met behulp van Adobe Photoshop heb ik alles wat zwart moet zwart gemaakt, het wit hier en daar wat bijgewerkt en vervolgens heb ik de illustraties in Adobe Illustrator gevectoriseerd van pixels naar vectoren, daardoor zijn het ‘formules’ geworden waardoor de illustraties onbeperkt kunnen worden vergroot zonder kwaliteitsverlies.De gebruikte letter in deze heruitgave is dezelfde als die in de 1931-uitgave, namelijk de Hollandse Mediæval uit 1912 van S.H. (Sjoerd) de Roos.

Veel plezier heb ik beleefd aan dit boekje, dat plezier deel ik graag met mijn boekenvrienden.’

Uithoorn, Rob Koch